Tussen alle verkiezingsheisa en COVID19-ellende door, zal het maar weinig mensen opgevallen zijn. Maar Edward Snowden had het wel meteen gemerkt: Amazon heeft zijn board of directors verrijkt met ene Keith Alexander. Dus retweette Snowden het artikel met deze aankondiging, met als cynische commentaar: ‘Amazon announces spyware-as-a-service’.

Voor wie hier niet meteen om kan grijnzen een woordje uitleg. Keith Alexander is een gewezen topman van het NSA, de Amerikaanse veiligheidsdienst dat bij het grote publiek bekend raakte om het comprommitteren van techreuzen zoals Google, Microsoft, Yahoo en Facebook. En wie was toen ook weer de klokkenluider? Edward Snowden, inderdaad!

De voor de hand liggende grap: Keith Alexander is een trojan, die door NSA bij Amazon wordt gezet om ook daar in de systemen binnen te kunnen dringen. Maar wat Snowden hier eigenlijk aanklaagt, is minder grappig. Door het aantrekken van Keith Alexander vervaagt de grens tussen de grote cloudspelers en de Amerikaanse overheidsdiensten. Ook al werd hij officieel vooral aangetrokken om contracten bij grote overheidsdiensten binnen te halen, toch moet je je de vraag stellen hoeveel overheid en de grote cloud vendors straks nog van elkaar verschillen.

Allemaal zijn ze bezig met zo veel mogelijk informatie te vergaren in het eigen voordeel. In alle gevallen is de onschuldige klant en gebruiker de dupe. Deze recente aanstelling bij Amazon bevestigt wat de meeste bedrijven intussen allang weten: als je geeft om je privacy en vreest voor (al dan niet bewuste) inbreuken op de GDPR-regelgeving, kan je maar beter je data niet bij een cloud van een Amerikaanse leverancier onderbrengen, ook al is het prijs/kwaliteit aanbod op het eerste gezicht best aantrekkelijk.

Waar kan je dan wel terecht? Gelukkig zijn er alternatieven dicht bij huis, die betaalbare hosting wél combineren met een betrouwbare omgeving, waar GDPR eerder de ondergrens vormt dan een vervelend detail. Bij Calrissia garanderen we dat de data nooit het Europese grondgebied verlaten en niet door onbevoegde derden kunnen worden ingekeken. Zelfs als die “onbevoegde derde” NSA of CIA heet.